Столбик  >  Услуги  >  Юридические/Финансовые  > 
Юридична допомога при встановленні батьківства

Юридична допомога при встановленні батьківства

Стоимость: 100

Дата:12.01.2024
Телефоны: +38 (099)740-16-73, +38 (097)352-77-00
Контактное лицо: Олена
Рубрика: Предложение  
Стоимость: 100
Юридична допомога при встановленні батьківства
Попередня консультація адвоката за телефоном – безкоштовно.
За статистикою, 20% дітей народжуються жінками, не одруженими. Добровільне визнання батьківства не завжди має місце. Нерідкі випадки, коли батько дитини, народженої поза шлюбом, відмовляється подати заяву про реєстрацію батьківства. У такій ситуації з метою захисту інтересів дитини можливе визнання батьківства у судовому порядку.
Два способи встановлення батьківства:
- встановлення батьківства у добровільному порядку;
- шляхом подання позовної заяви до суду.
Для того щоб між дитиною, що народилася поза шлюбом, і його батьком з'явилася правовий зв'язок, повинна бути пройдена процедура, яка називається встановленням батьківства. Встановлення батьківства - це акт громадянського стану, що вимагає державної реєстрації. Тільки після цього у чоловіка виникають передбачені чинним законодавством батьківські права та обов'язки щодо дитини, біологічним батьком якої він є, але при цьому не перебуває у шлюбі з матір'ю дитини. Незважаючи на «грізне» назву, часто вводитиме в обман, реєстрація встановлення батьківства - процедура, яка за складністю порівняна з реєстрацією народження дитини, але тільки у випадку, якщо і мати, і батько дитини згодні на її проходження.
У разі незгоди біологічного батька або його смерті мати дитини має право написати заяву і, подавши документи, встановити батьківство в судовому порядку, що регулюється ст. 129, 130 Сімейного кодексу України. Подати позовну заяву про визнання батьківства вправі один з батьків дитини. Найчастіше це робить мати, але при певних обставинах позов може бути пред'явлений і батьком дитини, наприклад, якщо мати перешкоджає подачі спільної заяви про визнання батьківства.
Вимагати визнання батьківства може також опікун або піклувальник дитини, особа, на утриманні якої перебуває дитина, а також сама дитина після досягнення нею повноліття.
На момент пред'явлення позовної заяви про визнання батьківства між дитиною та передбачуваним батьком ще немає жодних правовідносин, отже, підставою для пред'явлення позову в цьому випадку є не суб'єктивне право, а охоронюваний законом інтерес дитини. Цей інтерес полягає в тому, щоб знати свого батька і перебувати в правовому зв'язку з ним.
Подавати позов про оспорення батьківства та виключення відомостей про себе як батька дитини з актового запису про її народження можливо після народження дитини та до виконання їй 18-ти років.
Варто знати, що стягнення особи за рішенням суду аліментів не є перешкодою для подання позову про виключення відомостей про батька або матір з актового запису про народження дитини.
Позов про оспорювання батьківства та виключення відомостей з актового запису про народження дитини необхідно подавати за місцем проживання відповідача. Третьою стороною у позовній заяві необхідно вказати орган РАГС.
Перелік доказів, які можуть бути використані в процесі визнання батьківства, у принципі не обмежень. Це можуть бути листи, щоденники, офіційні документи, що підтверджують визнання відповідачем свого батьківства. Вони також не є стовідсотковим доказом походження дитини. Передбачуваний батько може заявити, що у момент написання листа він поважав себе батьком дитини, але надалі з'ясував, що таким не є.
При визнанні батьківства можливе використання та показань свідків. Однак до них суди традиційно підходять досить обережно. Найчастіше в процесі про визнання батьківства доводиться мати справу з двома групами свідків, викликаних з ініціативи суперечних сторін, кожна з яких інтерпретує факти в інтересах тієї чи іншої сторони. Проте певних свідків важко запідозрити в упередженості. Якщо, наприклад, батьки передбачуваного батька дитини, заявляють, що він визнавав дитину своєю в бесідах з ними, їх показання, як правило, заслуговують на довіру.
Суд може також назначити експертизу для визнання батьківства. Більш доступна і широко розповсюджена експертиза крові не може дати достовірного позитивного результату, але може дати достовірний негативний результат. Тому в деяких випадках її проведення має рацію. Важливе значення може мати й медична експертиза щодо встановлення здатності відповідача до зачаття дитини.
Єдиною експертизою, що дозволяє встановити походження дитини від тієї чи іншої особи, є генетична дактилоскопія. Тому, якщо навіть всі інші докази говорять не на користь відповідача, а генетична експертиза не «признає» його батьком дитини, у позові майже напевно буде відмовлено.
Крім того, потрібно враховувати, що якщо є бажання змінити прізвище дитини на прізвище батька, потрібно вказати це у позовній заяві, оскільки при реєстрації встановлення батьківства без позитивного вирішення цього питання судом органу РАГС не матиме законних підстав змінювати прізвище дитини. Якщо заявлені позовні вимоги будуть задоволені, то після набрання рішенням суду законної сили можна буде приступати до реєстрації встановлення батьківства в органах РАГС. 
Записатися на консультацію, а також отримати інформацію щодо юридичних послуг, що надаються, Ви можете зателефонувавши нам. 
Юридична допомога при  встановленні батьківства - Украина
Добавить в портфель
Приватное письмо автору
Пожаловаться на некорректность объявления
     
captcha